Náš TIP
Kvalitní potraviny z mrazáku – hlídejte si čas

Mrazák je neodmyslitelnou součástí domácnosti. Můžeme v něm uchovávat všemožné potraviny, které nestíháme zkonzumovat po nákupu. Máme zato, že v mrazáku vydrží jídlo po velmi dlouhou dobu. Jenže i zamrazené potraviny mají své datum spotřeby. Jak dlouho tedy vydrží produkty uchované v mrazáku?

Zamrazování ovoce, zeleniny a bylinek

Ať už je to ovoce a zelenina, maso či hotové jídlo, každé z jmenovaných má jinou dobu spotřeby. Navíc je také důležité správné zamrazení těchto potravin.

Zatímco zamrazené ovoce vydrží bez změny chuti až jeden rok, zelenina zvládne tak 3 – 5 měsíců. Takto je tomu v případě nepředvařené zeleniny. Pokud však zelenině před jejím zamrazením dopřejete tzv. blanšírování, díky kterému si zachová své původní vlastnosti, můžete ji mít v mrazáku bez úhony až po dobu necelého roku. Po stejnou dobu si svou chuť uchovávají také zmrazené bylinky, které svými zachovanými kvalitami vedou nad těmi sušenými. Bylinky je však třeba v mrazáku skladovat v kvalitních a dobře utěsněných nádobkách či sáčcích.

Správné skladování masa v mrazáku

Maso se kazí mnohem rychleji než zelenina. Odlišnou dobu trvanlivosti má libové a tučné maso. Zatímco to libové včetně drůbeže a ryb vydrží zmrazené až po dobu 10 měsíců, tak to tučnější je třeba spotřebovat mnohem dříve. Vepřové maso se tak doporučuje zkonzumovat už po uplynutí 2 měsíců. Pozor si dávejte také v případě uchovávání mletého masa. Po druhém měsíci zmrazení už se začíná kazit.

Zamrazení omáček

Pokud jde o zamrazení hotových domácích omáček, opět se doporučuje co nejrychlejší konzumace. Období zamrazení delší než 4 týdny tak zbytečně neriskujte. Riskovali byste i své zdraví. Důležitý je také způsob, jakým jídlo zamrazujete. Pamatujte, že musí být vždy v dobře uzavřených nádobách. Ty si také můžete popsat daty zamrazení. Důležité je rovněž dbát na to, aby mezi sebou jednotlivé potraviny nenačichly. Platí také pravidlo, že jednou rozmrazené potraviny už se nemají opětovně zamrazovat.

Tipy pro zachování kvality

Existují různé vychytávky, jak uchovat kvalitu zamrazovaných produktů. Například u ovoce s jádřinci se doporučuje ovoce před zmrazením oloupat a jádřince vyndat. Pokud budete chtít naopak zamrazovat třeba maliny, ostružiny nebo borůvky, tak je pocukrujte – déle pak vydrží. Banány je zase dobré nakrájet a nechat před zamrazením oschnout.

 

Celkově se však vyplatí nedržet se pozdních termínů a spotřebovávat zamrazené potraviny co nejrychleji. Budou chutné a nijak neohrozí vaše zdraví. Tak dobrou chuť!

Uchováváte zamrazené potraviny správně? Diskutujte na našem Facebooku.

03. 11. 2017 | Mgr. Jarmila Flaková

Podobné články

Další články



 Konferenční stolek
Náš TIP



Zdravé spaní Matrace Store

Kvalitní matrace od českých výrobců. Doprava zdarma!


Matrimex - matrace pro hotely

či zdravotnická zařízení.

 




Levné i zdravotní matrace

zdravý spánek od Matrace WEBSTR.


Zdraví ze zahrádky – šípky.

Obsahují velké množství

vitaminu C.


Zimní zahrada – splňte si sen.

Příroda v teple domova.


Dejte růžím tu správnou

péči, ať ve zdraví přečkají zimu.


Jen kvalitní žehlička vám

ušetří mnoho času a námahy.


© 2017 BytDumZahrada.cz
Cookies nám pomáhají dosáhnout lepšího výkonu. Užíváním našich služeb souhlasíte s jejich používáním. Více informací