Správné hospodyňky nikdy nepodceňují pečlivé skladování koření. Vědí totiž, že právě na něm závisí uchování té správné chuti a vůně. Mají tak doma všemožné dobře těsnící dózy, na kterých nechybí název toho dotyčného koření. Chcete, aby si i vámi zakoupené nebo vypěstované koření uchovalo poctivé aroma? Pečlivě jej skladujte. Případně jej kupujte nedrcené a zpracujte je až doma. Déle vám pak vydrží.
Před skladováním koření je třeba si uvědomit, že k zachování původních vlastností škodí světlo, teplo a vlhko. I když je to častým zvykem v řadě domácností, nedávejte dózy s kořením do poličky nad varnou desku. Dopřejte jim naopak kryté místo s maximálně pokojovou teplotou. Nejlepší bude, když koření nasypete do dóz z tmavého skla, čiré by k němu propouštělo příliš mnoho světla. Vhodné jsou ale i nádoby z porcelánu nebo keramiky. Pamatujte také na dobře těsnící uzávěr dózy.
Pokud jde o bylinky pro výrobu čaje, těm vyhovuje umístění v plátěných pytlících, které si můžete někam působivě zavěsit, opět by to ale nemělo být místo v příliš teplém prostředí.
Bylinky, které obsahují hodně vody, je nejlepší uchovávat v mrazicím boxu. K těm patří například listy limetky, chilli nebo citrónová tráva. Oblíbené je také zamrazování meduňky, tymiánu, petržele či pažitky. Proto abyste předešli nutnosti rozmrazit všechny bylinky naráz, dávejte je do jednotlivých sáčků po troškách.
Zajímavým způsobem zamrazení bylinek je ten, kdy je nasekáte a zamrazíte do mřížky na led společně s trochou vody. Bylinky jako rozmarýn či oregano se doporučuje zamrazit spolu s trochou olivového oleje – lépe si tak uchovají svou typickou vůni.
Pokud nemáte bylinky ze zahrádky, ale kupujete si hotové koření, vsaďte raději na to nedrcené. Vyplatí se vám, pokud si ho až sami těsně před spotřebou nadrtíte doma.
Buď ho rozdrtíte hmoždířem, nebo zkuste použít mlýnek na koření. Uvidíte, že si tímto způsobem vámi zakoupené koření zachová své typické aroma mnohem déle než to rovnou drcené. Mleté koření vám v dóze vydrží kvalitní půl roku až rok, celé koření po dobu až pěti let. A to se vyplatí!
Pro další články, příspěvky a soutěže navštivte naše FB stránky Byt Dům Zahrada.
Komentáře