
V mnohých českých zahradách se letos urodilo velké množství švestek. Ty nejenže skvěle chutnají a v kuchyni najdou široké využití, ale ještě jsou velice zdravé pro lidský organismus. A jaké jsou naše typy na zpracování těch letošních švestek?
Nejlepší samozřejmě je si u švestek užít jejich čerstvou chuť. Můžeme je jen tak zobat ze stromu nebo si z nich připravit tradiční švestkové knedlíky. Natrhané a vypeckované švestky si můžeme také zamrazit a pak si švestkové knedlíky i další švestkové pochutiny dopřávat po celou zimu.
Vzhledem k tomu, že obecně sušené ovoce je v obchodech poněkud drahé, vyplatí se nám si nasbírané švestky usušit. Vhod nám přijdou nejen před vánočními svátky, kdy ty kupované vezmou v obchodech rychle za své. K sušení se hodí především ty odrůdy, které jdou dobře oddělit od pecek.
Švestky omyjeme a vypeckujeme. Pak je dáme sušit do sušičky ovoce či na velký plech. Pokud švestky sušíme v troubě, nastavíme ji na teplotu cca 50°C. Švestky sušíme do chvíle, kdy jsou ještě mírně měkké, ale už nejsou mokré. Zkrátka do chvíle, než by mohly začít plesnivět. Jakmile švestky dosušíme, necháme je zchladnout na pokojovou teplotu. Potom je nasypeme do vzduchotěsných nádob a uschováme v suchém prostředí. Sušené švestky pak můžeme konzumovat jen tak, ale můžeme je i přes noc namočit a pak používat stejně jako zavařené – do knedlíků, koláčů a dalších pochutin.
Pečené čaje jsou čím dál oblíbenější, opět v obchodech nebývají zrovna levné. A tak si i doma můžeme svépomocí připravit takový pečený švestkový čaj. Švestky přitom můžeme klidně doplnit o další ovoce – nejlépe nakyslé (rybíz nebo hroznové víno).
Pokud chceme, aby byl výsledný pečený čaj sladký, platí poměr 2 kg ovoce na 1 kg cukru. K tomu přidáme namletý hřebíček, trochu mleté skořice a dle chuti 150 ml rumu. Vypeckované a nakrájené švestky spolu s dalším podobně připraveným ovocem dáme na velký plech a přisypeme cukr a koření. Směs pak pečeme při teplotě 200°C po dobu 30 minut a občas promícháme. Pokud jsme hřebíček použili celý, po upečení směsi jej vyndáme. Do směsi pak přimícháme rum.
Hotovou směs pak nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a necháme vychladnout. Zchladlé sklenice ukládáme do spíže. Takto vzniklou směs na čaj pak můžeme klidně použít také pro přípravu čaje, grogu, svařeného vína a dalších horkých nápojů.
Pro další články, příspěvky a soutěže navštivte naše FB stránky Byt Dům Zahrada.
Komentáře