Náš TIP
Ačokča neboli paprikookurka

Vcelku zapomenutá zelenina známá také jako ztracená plodina Inků se u některých nadšených pěstitelů těší velké oblibě. Vedle své zajímavé chuti má totiž i celou řadu dalších pozitiv, které nabádají k jejímu pěstování i v českých zahradách. Jaké jsou výhody této malé popínavé tykve?

Výhody ztracené plodiny Inků

Ačokča (Cyclanthera pedata) neboli mexická okurka je velmi nenáročnou zeleninou, která pochází z Jižní Ameriky z oblasti And. Její plody připomínají větší lusky, chuť je podobná té na pomezí okurek a paprik. Na rozdíl od okurek však ačokča při pěstování není tolik náchylná k plísním. Skvěle se hodí i do malých zahrad. Ke zdárnému růstu totiž potřebuje především pravidelnou zálivku a také oporu, po které by se mohla pnout. Není však třeba ji vyvazovat, protože se po způsobu vinné révy pomocí úponů pne po opoře sama. Zálivka je však pro ni velmi důležitá, pokud totiž nebude mít vody dostatek, může se stát, že zcela přestane plodit.

Pěstování ačokči

Ačokču vyséváme do volné půdy právě nyní, po zmrzlých mužích. Na přízemní mrazíky je totiž velmi choulostivá. Pro její pěstování si vybereme slunné stanoviště a místo, kde začneme ačokču pěstovat, se snažíme chránit především před slimáky. Jednou z dalších výhod paprikookurky je, že ji lze pěstovat bez chemických postřiků, proto je ideální volbou do zahrad permakulturního typu. Za správnou péči a v záhonu s kvalitní prohnojenou půdou se nám ačokča bohatě odmění velkou úrodou, kterou budeme moci sbírat až do prvních mrazů.

Sklizeň, skladování a zpracování

Vegetační doba papriookurky přitom trvá okolo 90 až 110 dní, poté sbíráme plody o velikosti mezi 4 až 10 cm. Jako u většiny ostatní zeleniny i tady platí, že mladé plody jsou nejchutnější. V nich jsou obsažena světlá jedlá semínka, ve zralejších plodech zase černá nejedlá. Ta je třeba si uschovat pro další výsevy. Plody, které se ihned nezužitkují, je možné uchovávat překryté sáčkem v ledničce. Takto uskladněné vydrží přibližně po dobu dvou týdnů. V kuchyni má paprikookurka četná využití. Skvěle chutná jen tak nakrájená k chlebu s máslem, ale také nakládaná či tepelně zpracovaná. Používá se zkrátka všude tam, kde může zastoupit papriku, cuketu nebo lilek.

Pro další články, příspěvky a soutěže navštivte naše FB stránky Byt Dům Zahrada.

(Foto: Pinterest)

20. 05. 2019 | Mgr. Jarmila Flaková

Podobné články

Další články



 Konferenční stolek
Náš TIP



Zdravé spaní Matrace Store

Kvalitní matrace od českých výrobců. Doprava zdarma!


Matrimex - matrace pro hotely

či zdravotnická zařízení.

 




Levné i zdravotní matrace

zdravý spánek od Matrace WEBSTR.


Zdraví ze zahrádky – šípky.

Obsahují velké množství

vitaminu C.


Zimní zahrada – splňte si sen.

Příroda v teple domova.


Dejte růžím tu správnou

péči, ať ve zdraví přečkají zimu.


Jen kvalitní žehlička vám

ušetří mnoho času a námahy.


© 2017 BytDumZahrada.cz
Cookies nám pomáhají dosáhnout lepšího výkonu. Užíváním našich služeb souhlasíte s jejich používáním. Více informací