Některé rostliny si v kuchyni doslova libují. Nevadí jim extrémní teplotní výkyvy, pára, vlhkost vzduchu či omezený prostor. Některé z nich navíc krásně vypadají, příjemně voní a ještě dokážou vzduch vyčistit. Které rostliny se tedy hodí do kuchyně?
Právě zelenec je jednou z nejvhodnějších rostlin do kuchyně. Skvěle totiž čistí vzduch, ze kterého odstraňuje xylen a formaldehyd. Zelenec je přitom na péči velmi nenáročný. Vydrží dlouho bez vody a nevadí mu přílišné světlo ani stín.
Pokud vás v kuchyni trápí nepříjemné octomilky, pořiďte si mucholapku podivnou. Octomilky a další nevítaný hmyz, který do kuchyně přiláká vůně jídla, nebude mít šanci. Mucholapka však vyžaduje o něco náročnější péči než zelenec. Ta platí především pro zalévání. Vzhledem k tomu, že jí voda z vodovodu nedělá dobře, je třeba ji zalévat výhradně destilovanou vodou. Tato rostlina potřebuje i kvalitní zeminu a stanoviště chráněné před přímým slunečním zářením.
Naopak ideální rostlinou pro zapomnětlivého zahradníka je aloe vera. Vydrží nějaký čas bez vody a nevadí jí ani stinné stanoviště. V případě nehod v kuchyni vám pak určitě přijde vhod gel z jejích listů, který je léčivý.
Extrémní výkyvy teplot v kuchyni zvládají bez problémů i kaktusy, které navíc nepotřebují vcelku žádnou péči. Postačí je sem tam trochu zalít, případně přesadit. Jinak zdárně rostou a jsou prakticky nezničitelné. Pokud se vám ovšem nepodaří je přelít.
V žádné kuchyni by z ryze praktických kuchyňských důvodů neměly chybět ani bylinky, které je třeba mít při vaření a pečení zkrátka po ruce. Kuchyni navíc příjemně provoní. Dopřejte jim slunné místo. Uvidíte, že se vám bohatě odmění.
Pro další články, příspěvky a soutěže navštivte naše FB stránky Byt Dům Zahrada.
(Foto: Pixabay)
Komentáře