Kombinace espressa a dýně už pro mnohé kavárny není žádnou novinkou. Výsledek chutná výborně a čím dál tím více si získává na oblibě řady gurmánů. Co si zkusit připravit dýňové latte i doma?
Na jednu porci dýňového latte budete potřebovat: 35 g dýňového pyré, 100 g moučkového cukru, espresso, 10 cl mléka, 8 cl smetany ke šlehání, půl lžičky sušeného zázvoru, půl lžičky skořice, špetku pepře, špetku muškátového oříšku a 1 vanilkový lusk.
Začněte přípravou dýňového pyré. Stačí, když vezmete očištěnou dýni a nakrájíte ji na malé kousky. Ty ponořte do hrnce a vařte cca 10 min. Vodu pak slijte a dýni rozmixujte na pyré.
Do menšího hrnce pak dejte 35 g dýňového pyré, 100 g moučkového cukru, půl lžičky sušeného zázvoru, půl lžičky skořice, špetku pepře, špetku muškátového oříšku, semínka z vanilkového lusku, cca 15 ml vody – a vše přiveďte k varu. Vařte cca 10 min a nepřestávejte míchat. Uvidíte, jak se voda začíná vypařovat a vzniká sirup. Ten pak nalijte do čisté sklenice. Část sirupu přitom můžete ihned použít a zbytek si schovat. V lednici vám vydrží jeden až dva týdny.
Potom vyšlehejte smetanu na tuhou šlehačku a přidejte do ní lžičku cukru. Důkladně rozmíchejte. Do vysoké sklenice pak dejte cca 3 lžičky dýňového sirupu, přelijte je espressem a horkým mlékem. Nakonec přidejte nahoru šlehačku, posypte skořicí a pokapejte lžičkou dýňového sirupu. Dobrou chuť!
Pro další články, příspěvky a soutěže navštivte naše FB stránky Byt Dům Zahrada.
Komentáře