
Estragon bývá trochu náladový, jakmile se vám ale v zahrádce zabydlí, nedáte na něj dopustit ani v kuchyni.
Estragon jemně voní po anýzu a na to, že je bylinou, vyroste vám brzy do úctyhodné výšky až 90 cm. Jelikož je užitkovou, ale také velmi pěknou rostlinou s půvabnými kopinatými listy, hodí se jej vysadit třeba k zahradní vstupní brance nebo podél cestiček.
A jak na jeho pěstování? Zakupte si zjara v zahradnictví pár sazeniček francouzského estragonu (Artemisia dracunculus), ten ruský má totiž příliš ostrou chuť a nebývá tak příliš oblíbený. Vámi vybrané sazeničky pak doma vsaďte do teplé a sušší půdy a na přímé slunce.
Této někdy poněkud rozmarné bylince zajistěte také kvalitní drenáž. Jakmile totiž půdní okolí estragonu zůstane delší dobu vlhké a chladné, bylinka vám může uvadnout.
Rostliny by také kolem sebe měly mít dostatečný prostor k rozrůstání, i kdyby jste si zakoupili třeba jen pouhé dvě. Estragon sice roste celkem pomalu, ale zato dorůstá do značných rozměrů. Pamatujte na to, že jako víceletá bylinka bude každým rokem vyrážet nové výhonky.
S příchodem léta už můžete pro kuchyňské potřeby odřezávat jednotlivé lístky estragonu. Jestliže jste jich sklidili nadbytečné množství, lístky zamrazte a uchovejte na později. Pokud se vám bylina rozroste až příliš, vyndejte ji na podzim ze země a rozdělte na několik trsů. Ty pak rozesaďte po zahradě.
K šetrnému vyndání trsů se nejlépe hodí využití hned dvou zahradnických vidlí. Pokud oboje vidle zarazíte doprostřed kořenového balu rostliny a pak je od sebe odtáhnete, rostlinu rozdělíte, aniž byste jí poškodili kořeny. Nově vzniklé trsy se pak doporučuje ihned zasadit na zvolené místo a dostatečně zalít.
V kuchyni se estragon používá zejména pro zvýraznění chuti drůbeže a ryb, zvláště pak ale také ve studené kuchyni.
Svou jemně anýzovou příchutí zajímavě doplňuje chutě jiných potravin. Jako hlavní ingredience se používá do lahodné francouzské omáčky béarnaise.
Komentáře