
Brutnák neboli Borago byl jako koření dovážen z arabských zemí do Španělska, odkud se dostal i k nám do české kotliny.
Jedná se o jednoletou bylinu s kůlovým kořenem, z něhož vyrůstá nejprve listová růžice a poté vysoký a většinou také bohatě větvený stonek. Ten může dorůst až do výšky 80 centimetrů.
Dlouhé listy jsou stejně jako stonek porostlé drsnými chloupky. Jak stárnou, postupně vadnou a odumírají. Na přelomu jara a léta kvete brutnák velkými modrými nebo bílými květy. Jeho květy vás budou těšit od června až do září.
Pokud jde o pěstování, není tato rostlina náročná, sama se navíc často přesévá v nesekaném trávníku. Má ráda vlhčí vápenitou půdu a pokud si ji vysadíte na sluníčko, rychle se vám rozroste.
Vzhledem k výšce brutnáku jej sázíme zejména ke kraji nebo naopak doprostřed květinového záhonu, případně ve skupinkách na slunný svah či do bylinkové zahrady. Vyséváme jej na jaře rovnou na konečné stanoviště po třech semenech do hloubky cca 1 cm a ve sponu 30 cm.
S přesazováním brutnáku neotálíme, protože jakmile se na rostlinách vyvinou typické plstnaté lístky, rostlina už snáší přesazení špatně.
Květy brutnáku jsou velmi bohaté na nektar, a tak se stávají vítaným útočištěm včel a dalšího hmyzu. Květy i listy brutnáku navíc obsahují celou řadu účinných látek jako např. vitamín C, draslík či kyselinu křemičitou.
Zatímco čaj z čerstvých květů a listů zklidňuje a odhleňuje, tak čerstvé rozmačkané listy hojí záněty a otoky. Listy je k léčbě třeba používat čerstvé, protože z těch skladovaných se účinné látky rychle vytrácejí. Mladé listy navíc krásně voní a chutnají po okurkách. Z tohoto důvodu se také často používají do salátů nebo pro dochucení pokrmů z vajec, rýže nebo ryb. Z mladých lístků se dá také připravit vynikající špenát.
Zaujala vás tato bylina z arabských dálav? Podělte se s námi o vaše komentáře na našem Facebooku!
Komentáře