
Dobromysl neboli oregano je vlastně taková jižnější příbuzná majoránky a používá se zejména ve středomořské kuchyni. Proto aby zavoněla i na vašem talíři, je třeba si ji vypěstovat v květináči za oknem nebo na zahrádce. Čerstvá ze zahrádky je totiž mnohem lepší než sušená z obchodu.
A jak na to? Začněte tím, že si v průběhu jara v zahradnictví zakoupíte jednu nebo dvě rostlinky oregana a na samém sklonku jara je zasadíte do záhonu. Nejlépe jim bude vyhovovat suché stanoviště přímo na sluníčku. Jestli máte půdu na vybraném stanovišti příliš těžkou, přidejte do ní trochu hrubého písku. Oreganu se totiž lépe daří v suché písčité půdě.
Od začátku léta až po začátek podzimu už pak můžete vesele sklízet jednotlivé lístky této bylinky. Až vám oregano vyžene do něžně růžového květu, pokochejte se, ale pak jej z ryze praktických důvodů seřízněte těsně u země. Rostlina vám pak napřesrok bez problémů obrazí.
Lístky oregana můžete otrhávat po celé vegetační období. Jestliže si chcete lístky usušit, skliďte oregano v létě a zavěste jeho kytice stonky nahoru na nějaké teplé místo, třeba do skleníku. Jakmile se lístky dostatečně usuší, skladujte je ve vzduchotěsné nádobě.
Tento voňavý středomořský poklad by neměl chybět na zahrádce těch, kdo milují středomořskou kuchyni. Čerstvé lístky oregana využijete v omáčkách na těstoviny, ale také je můžete přidávat do masových a rybích marinád. Až přijde zima, určitě budete za usušenou úrodu oregana moc rádi. Využijete ji v rajčatových omáčkách nebo jako chutnou a voňavou ozdobu na pizze.
Pokud jde o odrůdy oregana doporučené k pěstování, zkuste například v zahradnictví často prodávané divoké oregano. Na zahrádce ale můžete mít také Aureum, žlutou formu oregana, která zjara svými lístky vytváří působivé zlaté koberce.
Oregano je zkrátka opravdovým středomořským pokladem – nejenže vám příjemně zachutná na talíři, ale vůni dálek vám přinese i do zahrad. Sázejte tuto cizokrajnou bylinku na plné slunce a bohatě se vám svou vůní, chutí i líbeznou krásou odmění.
Komentáře