
Zahrádkáři pěstují rukolu hlavně pro její specifickou pikantní příchuť, která dodá ten správný říz omáčkám na těstoviny, pizze i salátům. Pěstuje se navíc velmi snadno, tak proč byste to nezkusili i vy?
Podobně jako špenát také rukola velmi rychle roste, takže je dobré sázet ji v rámci střídavého hospodaření mezi pomalu rostoucí plodiny. Stejně tak má problémy se zvládáním horkých dnů, kdy vyráží do květu a vysemeňuje se. Bez problémů se jí ale daří v květináči, ve kterém vám z malé hrsti semínek poskytne opravdu bohatou úrodu za velmi krátkou dobu. Po odříznutí listů navíc minimálně jednou výhonky znovu vyraší, takže z jednoho výsevu budete mít nejméně dvě úrody.
Rukola se vysévá už v polovině jara, a to přímo do záhonu nebo do květináče s univerzálním kompostem. Semínka by od sebe měla mít rozestupy kolem 1 cm. Na sklonku jara už můžete sklízet první lístky rukoly. Sklízejte je buď jednotlivě po lístkách, nebo odřízněte celou rostlinu asi 2,5 cm od země.
Výsevy do záhonu nebo do květináče pak systematicky opakujte každý měsíc. Budete tak mít stále k dispozici čerstvou úrodu. Poslední výsev rukoly provádíme na začátku podzimu. Jelikož se jí v zimě nedaří, doporučuje se v tomto případě přejít na pěstování odolnější mizuny.
Ještě v nedávné době se pěstovala především divoká rukola (Fairway, Grazia), která je velmi pikantní, ale také trochu tužší. Dnes už je k dostání více odrůd salátové rukoly s mnohem jemnější chutí. Vyzkoušet můžete například odrůdu Victoria nebo Voyager.
Pokud jde o možná napadení škůdci, je třeba si dávat pozor na brouka dřepčíka, který za sebou zanechává listy poseté malými dírkami. Buď před ním chraňte úrodu hustou síťovinou, nebo se soustřeďte především na ranou a pozdní sklizeň, která se tomuto škůdci může vyhnout.
Komentáře