
Kdo by si nechtěl pro bobkový list do polévky nebo omáčky odskočit na svou zahrádku?
Vavřín (bobkový list) se často pěstuje jak pro užitek, tak pro elegantní vzhled. Bývá tedy ozdobou nejen užitkové zahrady. Vavříny můžete pěstovat jako klasické stromky, ale porostou vám bez problémů i v květináči na terase. Vavříny jsou i vůči zimě vcelku dobře odolné, a tak se mohou pěstovat i venku v zahradě na záhonku.
V květináčích dobře prospívají vyšší odrůdy vavřínu s kulovitou korunou, které kromě pravidelné zálivky nevyžadují žádnou speciální péči.
Jestliže vavřín pěstujete právě v květináči, posypte ho zjara hnojivem s postupným uvolňováním živin, případně jej tou dobou můžete i přesadit do většího květináče. Během jara a léta pak dbejte na pravidelnou zálivku vašeho stromku. Ten by vám měl na začátku léta vyhnat nové lístky. Právě v tomto období je také dobré zkultivovat jej pravidelným střihem.
V samém prostředku léta pak lístky vavřínu protrhávejte dle spotřeby při vaření a dále vavřín svědomitě zalévejte. Pokud budete stromek uprostřed léta prořezávat, nechte ořezané větve uschnout a suché lístky vavřínu pak uschovejte na dobu další potřeby. Na sklonku podzimu se doporučuje stromek pěstovaný v květináči přenést na místo, kde nehrozí silný vítr.
Pokud pěstujete vavřín přímo v záhonku, mělo by být jeho stanoviště rovněž chráněno proti větru a alespoň část dne by na něj mělo svítit slunce. Vavřín by měl rovněž stát na takovém místě, na kterém nehrozí přízemní mrazíky.
Z odrůd vavřínu zřejmě nejčastěji narazíte na tu nejoblíbenější s názvem Laurus nobilis, která má působivě lesklé lístky.
Silně aromatické lístky vavřínu se využívají především do polévek, omáček, dušeného masa, ale dokonce také do moučníků.
Komentáře