
Medvědí česnek je velmi chutný, zdravý, ale také skvěle dostupný. Natrhat si ho můžete až do poloviny května v lužních lesích, kde vytváří obrovské zarostlé plochy. Můžete si ho však také sami vypěstovat nebo koupit na trzích. Jaké zdravé pochoutky z medvědího česneku lze připravit?
Takovým základem, jak si jednoduše a vydatně pochutnat na medvědím česneku, je stejný způsob jako v případě pažitky. Medvědí česnek totiž skvěle chutná nasekaný na chlebu s máslem. Nejlépe tak chutná čerstvý medvědí česnek. Nejenže si výborně pochutnáte, ale ještě uděláte něco pro své zdraví.
Oba produkty pak můžete chytře spojit tím, že si uděláte přímo máslo s medvědím česnekem. K tomu budete potřebovat 250 g másla, 60 g medvědího česneku a sůl podle chuti. Příprava je velmi jednoduchá. Máslo spolu s medvědím česnekem budete mixovat tak dlouho, dokud nevznikne jemný krém. Vzniklé česnekové máslo pak dejte do formičky a nechte ho vychladnout. Pak už si můžete pochutnávat na lahodném a zdravém produktu z darů přírody.
Z medvědího česneku si můžete připravit také velice chutný salát. K jeho přípravě vám bude stačit medvědí česnek, rajčata, olivový olej, sůl a pepř dle chuti. Opět je příprava tohoto pokrmu velmi jednoduchá. Stačí, když najemno nasekáte umyté listy medvědího česneku, přidáte nakrájená rajčata, zakapete olivovým olejem a dle chuti osolíte a opepříte. Vznikne vám tak opět zdravá pochoutka.
Medvědí česnek tak můžete použít do studených i teplých pokrmů. Můžete si z něj udělat tradiční pesto, o kterém už jsme zde psali, nebo třeba výbornou polévku či rizoto. Ideální je používat přímo čerstvý medvědí česnek. Můžete si ho však nasušit nebo lépe zamrazit i na zimu. Pamatujte však na to, že tím ztratí svou specifickou chuť i velkou dávku zdraví prospěšných látek.
Pro další články, příspěvky a soutěže navštivte naše FB stránky Byt Dům Zahrada.
Komentáře