Proto abychom si dokonale vychutnali všechny doma připravené pokrmy, je třeba mít ty správné jídelní talíře. Nejenže se na ně budeme moci spolehnout, co se kvality týče, ale ještě oceníme jejich vzhled při dekorování slavnostní tabule.
Vedle toho, jak se nám nádobí v obchodě líbí, je třeba zaměřit se i na konkrétní materiál. Vybrané nádobí totiž budeme používat denně a bude zapotřebí, aby nám vydrželo co nejdelší řádku let. K sehnání je přitom nádobí z keramiky, porcelánu nebo skla, přičemž nejčastěji se používá právě porcelán. Jídelní talíře z porcelánu dokáží při šetrném používání vydržet stále kvalitní i několik desítek let. Porcelán je totiž velice pevným materiálem.
Na chaty a chalupy se zase lépe hodí keramické jídelní talíře, které spíše zapadnou do chalupářského stylu interiéru. Ideální je v tomto případě zvolit robustnější keramiku, která je natvrdo pálená, aby se takovým talířům neoťukaly okraje. Sklo je sice velice pěkné, ale zato i příliš křehké. Hodí se tak spíše jako doplňková dekorace pro sváteční dny. Vedle odolnosti materiálu je třeba brát v úvahu i hmotnost. S jídelními talíři z lehčího materiálu se mnohem snáze manipuluje, což oceníme především v rodině o velkém počtu členů – a tedy i strávníků.
Dekorované jídelní talíře dokážou půvabně zpestřit slavnostní tabuli. Také ve všedních časech se ale hodí pro každého, kdo chce mít zkrátka veselejší zážitek ze společných rodinných obědů a večeří. Ideální je v tomto případě koupit si rovnou celou sadu dekorovaného nádobí. Samostatné kousky se totiž těžko stylově doplňují s ostatními kusy nádobí.
Jídlo však vypadá skvěle i na čistě bílých talířích, které lze pro změnu ozdobit jinou sezónní dekorací. Takové nádobí se také mnohem snáze udržuje. Je totiž třeba pamatovat na to, že pokud se dekor nemá poškodit příborem nebo nešetrným mytím, musí být pod glazurou. Také talíře zdobené stříbrným či zlatým lemováním je zapotřebí mýt pouze ručně, nikoliv v myčce.
V případě jídelních talířů není nutné zůstávat jen u klasického kulatého tvaru. Na oblíbenosti si čím dál tím více získávají i jídelní talíře obdélníkové, čtvercové nebo dokonce i trojúhelníkové. Různý přitom může být i jejich průměr a hloubka. Je tedy třeba vybírat takové jídelní talíře, aby byly dostatečně velké a hluboké na jednotlivé servírované pokrmy.
Pro další články, příspěvky a soutěže navštivte naše FB stránky Byt Dům Zahrada.
Komentáře