
Jakmile si do domácnosti pořídíme novou chladničku, je třeba se k ní od začátku chovat tak, aby nám vydržela co nejdéle. Možná si myslíte, že užívání chladničky není žádná věda. I to má však svá pevná pravidla.
Zásadní vliv na životnost chladničky má její vhodné umístění. Určitě by tak chladnička neměla stát vedle sporáku, ale ani vedle myčky nebo pračky, které se rovněž během svého provozu zahřívají. Chladničku nestavte ani do blízkosti radiátorů nebo zkrátka tam, kam dopadá příliš slunečního záření. Jestliže máte navíc v kuchyni podlahové vytápění, odizolujte chladničku od podlahy.
Díky správnému umístění chladničky, které bere všechno tohle v potaz, zabráníte zbytečnému chlazení a z toho vyplývající vyšší spotřebě energie.
K vyšší spotřebě energie dochází zbytečně také tehdy, když necháváte chladničku otevřenou příliš dlouho. Proudí do ní teplý vzduch, čímž dochází k zapínání kompresoru. Některé moderní chladničky jsou tak opatřeny světelným a zvukovým alarmem, který vás upozorní v případě pootevřených dveří.
Některé moderní chladničky nemusíte odmrazovat vůbec, protože disponují beznámrazovou technologií. Jiné opravdu kvalitní chladničky stačí odmrazit třeba až za pět let. Klasické chladničky si však žádají pravidelné odmrazování, a to ve chvíli, kdy se vrstva námrazy zvětší na 3 až 5 mm. Pokud k včasnému odmrazení nedojde, povede to k přetížení chladícího stroje. Opět se zvyšuje spotřeba elektrického proudu a chladícímu obvodu se zkracuje životnost.
Možná jste věděli, že se horké pokrmy nemají dávat do chladničky, ale víte také proč? Vedle toho, že se horké jídlo v chladničce zapaří a brzy ztratí chuť, přispěje také k tvorbě ledu ve výparníku. Před uložením do chladničky tak nechte všechny právě uvařené nebo upečené pokrmy zchladnout na pokojovou teplotu.
Pro další články, příspěvky a soutěže navštivte naše FB stránky Byt Dům Zahrada.
Komentáře