
Velikonoce si nedokážeme představit nejen bez typické výzdoby, ale i bez tradičních pokrmů. K těm zaručeně patří velikonoční nádivka. Jak ji připravit?
V našem receptu se zaměříme konkrétně na velikonoční nádivku s uzeným masem, bylinkami a mladými kopřivami. Ta bývá skvělou pochoutkou i mimo čas velikonočních svátků. K její přípravě tak budete potřebovat: 600 g uzeného masa (dopředu uvařeného a nakrájeného na kostičky), 8 starších housek nebo rohlíků, 6 vajec, dvě hrsti spařených a nasekaných listů mladých kopřiv, hrst sekané petržele, 100 ml polotučného mléka, 1 nebo více stroužků česneku, muškátový oříšek, pepř a sůl.
Proto, aby nádivka byla vláčná tak akorát, je třeba použít den až dva staré pečivo. Díky němu totiž nebude nádivka působit rozbředle – staré pečivo se nerozmočí tolik jako čerstvé. Jemné a nadýchané konzistence navíc dosáhnete tím, že budete do nádivky postupně přidávat našlehaný sníh z bílků. Nádivka se pak peče ve vymazaném a moukou vysypaném pekáči nebo v zapékací misce, a to dozlatova.
Pokud nemáte rádi kopřivy, můžete je nahradit například lístky čerstvého špenátu. Jestliže chcete opravdu postní nádivku bez masa, zvýrazněte její chuť větším množstvím česneku a nadrobno nasekanou cibulkou. Do receptu můžete zakomponovat klidně i tolik oblíbený medvědí česnek nebo pažitku. Nádivkou můžete také nadívat. Při pečení takového nadívaného kuřete je však třeba počítat s tím, že bude vše upečené až tak za dvě hodiny. Nadívané maso se sice peče mnohem pomaleji, zato v něm ale o to více budou znát rozmanité chutě a vůně nádivky.
Pro další články, příspěvky a soutěže navštivte naše FB stránky Byt Dům Zahrada.
(Foto: Pinterest)
Komentáře