
Tymián je znám svou příjemnou silně aromatickou vůní. Tato středomořská bylinka se ve vaší zahrádce rozprostře jak růžový koberec. Vaši kuchyň pak provoní dálkami a sluncem.
Tato malá keříkovitá bylinka roste dobře na záhonku, ale také v květináči nebo truhlíku za oknem. Nevyroste vám do výšky větší než 30 cm, některé druhy tymiánu jsou plazivé, a tak vám na zahrádce vytvoří voňavé koberce plné růžových nebo fialových kvítků.
Tymián miluje slunné a suché stanoviště. Pokud si chcete zkusit pěstování tymiánu ze semen, vysejte je v půli jara do květináče naplněného univerzálním kompostem. Takto osázené květináče pak dejte do vyhřívaného výsevního truhlíku a zajistěte budoucím rostlinkám stálou teplotu nad 15°C.
Jestliže sázíte spíše na pěstování ze sazenic, kupte si na jaře sazeničky tymiánu a vysaďte je do zahrady. Záhon pro jejich výsadbu by měl být důsledně zrytý a měl by také obsahovat trochu písku pro zlepšení odvodnění. Je na vás, jakým odrůdám dáte přednost. Některé vám potáhnou do výšky, jiné se budou rozrůstat spíše do stran.
Lístky tymiánu můžete otrhávat po celou sezónu. Jakmile vám tymián odkvete, upravte jej vhodným zastřižením. Pokud si chcete tuto keřovitou bylinku namnožit, ostřihněte z ní během léta řízky. Stálezelený tymián můžete sklízet teoreticky po celý rok, i když má tato bylinka v zimě tendenci k řídnutí.
Nejběžnější odrůdou tymiánu je ta kuchyňská s názvem Thymus vulgaris, na kterou narazíte i v tom případě, že budete chtít pěstovat tymián ze semínek. Na trhu je ale mnohem více odrůd tymiánu, které se od sebe navzájem liší vzhledem, barvou květů i vůní.
K velmi zajímavým odrůdám patří zejména citronový tymián. Ten vám doroste až do výšky 30 cm a zahrádku vám zaplaví něžně růžovými kvítky a jemnými lístky s vůní citronu. Pozoruhodnou variantou je také kmínový tymián, jehož lístky jsou tmavě zelené a voní po kmínu, proto se hodí zejména k masům. Jemnou chuť má pak plazivá odrůda tymiánu Archers Gold, která má listy příjemně nazlátlé.
V kuchyni se tymiánu užívá jako chutné přízdoby do polévek, omáček, nádivek, pečených mas a brambor. Někdy se používají jen jemně nasekané lístky, jindy přijdou vhod rovnou celé stonky.
Komentáře